O Sokobanji

Raskošna priroda ušuškana Rtnjem, Devicom i Ozrenom, sa termalnim, bistrim, hladnim izvorima, privlačila je pra čoveka, kao i danas urbanog. Kaže se, ne bez razloga "Sokobanja kraljica turizma". Potvrdu nalazimo u podacima iz različitih izvora, da su okrepljenje i lek svojim boljkama, ovde tražili Rimljani, pred značajne bitke, Vizantinci, Nemanjići, sultanovi sinovi. Danas se Sokobanja, svojom istorijom, spomenicima kulture, termalnim izvorima, vazduhom, izletištima, izborila za jedno od najznačajnijih turističkih mesta, koje jednostavno morate posetiti.

Ozren i Lepterija

Na levoj obali reke Moravice, 1,5 kilometara od Sokobanje, putem koji vodi do Sokograda, nalazi se izletište "Lepterija". Svojom istorijom,legendama i zbog svog polažaja,Lepterija se ubraja u najatraktivnija izletišta. Posebnu atrakciju izletišta, predstavlja i lik Bogorodice sa Isusom u naručju, prirodno izobražen u steni. Na oko 400 metara, uzvodno od Lepterije nalazi se srednjovekovna tvrđava Sokograd. U neposrednoj blizini staze, koja vodi do Sokograda nalazi se i izvor pitke vode Rujnik.

Planina Ozren sa 1074 metara nadmorske visine, je jedno od najposecenijih izletista u Sokobanji. Svez vazduh,vodopad Ripaljka,izvori pitkih voda, izletista Kalinovica, Ocno, Grudno, Vlasina, i predeli izuzetnih odlika, predstavljaju obavezu za sve turiste koji borave u Sokobanji da posete ovu planinu. 

 

Izvor reke Moravice i Sesalačka pećina:

Izvor reke moravice je prijatno mesto za odmor. Reka izvire na mestu zvanom Vrelo-Istoci u podnožju planine Device, na 12 kilometara od Sokobanje. Sam izvor predstavlja prirodni fenomen, jer se na samom početku javlja, u vidu razlivenog rečnog toka,koji nastaje od velikog broja podzemnih izvora.

Sesalačka pećina se nalazi u selu Sesalac i udaljena je od Sokobanje 19 kilometara. Pećina je osvetljena u dužini od 200 metara i obiluje pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, travertinskim kadama i tananim draperijama. Kroz nju teče rečica ponornica. Ispred pećine je uređen prostor za odmor, a u blizini pećine se nalazi i vesštačko jezero.

Rtanj

Rtanj, 1560 metara nadmorske visine, udaljen od Sokobanje 18 kilometara. Legenda o ugasenom vulkanu,vatrene lopte, kao retke prirodne pojave,jame,pecine,strmi vrhovi, endemske biljke, price o vanzemaljcima i druge misterije, privlace veliki broj zaljubljenika u prirodu. na najvisem vrhu planine, nazvanom "Siljak" nalaze se ostaci crkvice-kapele Sv. Djordja. Posebni izazov,svakako predstavlja uspon na sam vrh planine.

Banja Jošanica i selo Vrmdža

Jošanica, selo na obroncima planine Bukovik u dolini Jošaničke reke,16 kilometara udaljeno od Sokobanje. Bogatstvo termomineralnom vodom,osim u Sokobanji, prisutno je i u Banji Josanici. Po lekovitosti svojih izvora, ova Banja je bila poznata jos u doba Rimljana, o cemu svedoce pronadjene vodovodne cevi od opeke. Vode Banje Josanice poticu sa jedinstvenog izvorista,ali prema izdasnosti i hidrogeoloskim uslovima,njihovo poreklo je razlicito.
Selo Vrmdza, se nalazi na 12 kilometara od Sokobanje. Smesteno u samom podnozju planine Rtanj. Selo je poznato po "Latin Gradu", crkvi Svete Trojice, seokom muzeju, ali i po prirodnom jezeru, koje je udaljeno 3 kilometara od sela. Selo polako postaje gigant u razvoju seoskog turizma na podrucju Sokobanje.